Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

1,5 εκατ. λιγότερους επιβάτες εξυπηρέτησε ο ΔΑΑ, «Ελ. Βενιζέλος», για τη χρονιά που μας πέρασε


Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 12,94 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 10,4% σε σχέση με το 2011.

Οι αριθμοί αυτοί μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, στο 2003, όπου πάλι η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 12,25 εκατ. επιβατών. Έκτοτε, σημειώθηκε ανοδική πορεία στον αριθμό ταξιδιωτών που εξυπηρετήθηκαν από τον αερολιμένα έως και το 2007, αλλά στη συνέχεια η αυξανόμενη αυτή πορεία πήρε την κατιούσα, ιδιαίτερα από το 2010 και ύστερα.

Συγκεκριμένα, η κίνηση εσωτερικού σημείωσε μείωση της τάξης του 7,9%, ενώ η κίνηση εξωτερικού 11,7% για το 2012.

Οι χειρότεροι μήνες του έτους υπήρξαν οι χειμερινοί. Να επισημάνουμε όμως, ότι κατά τους θερινούς μήνες, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ξεκίνησε να σημειώνει θετικές ενδείξεις. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν ο Ιούλιος με τους επιβάτες να αγγίζουν το 1,5 εκατ. και ακολούθησε με πολύ μικρή διαφορά ο Αύγουστος.

Στα μειωμένα αυτά νούμερα σαφώς αντανακλάται και η μείωση των προσφερόμενων πτήσεων πολλών αεροπορικών εταιρειών, εγχώριων και μη, στην οποία αναγκάστηκαν να στραφούν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Οι πτήσεις στο εσωτερικό κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα πτώσης -9,2% σε σύγκριση με τις διεθνείς πτήσεις που υποχώρησαν κατά 13%.

Η κίνηση της Qatar Airways να επιλέξει το «Ελ. Βενιζέλος» ως ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιο της εταιρείας προς Ν. Υόρκη από τον Μάιο του 2013, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο που υποδεικνύει ότι οι υψηλές χρεώσεις του αεροδρομίου δεν αποτελούν πάντα τροχοπέδη για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών.

πηγή: Airnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου